Ock

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, öğrencilerin dilimizi daha iyi öğrenmelerini ve kullanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında, öğrencilere Türkçemizin zenginlikleri tanıtılmakta ve onların dilimizi daha etkili bir şekilde kullanmaları için teşvik edilmektedir.

Projenin Aralık Ayı Faaliyetleri

Aralık ayı içerisinde, proje kapsamında okulumuzda aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirilmiştir:

· “Gönül Çalab’ın Tahtı: Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü” öğrencilere paylaşıldı. Sözlükte, Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen yaklaşık 10.000 kelimenin anlamı ve kökeni açıklanmaktadır. Öğrenciler, bu sözlük aracılığıyla Yunus Emre’nin şiirlerinde geçen kelimeleri daha iyi anlayabildiler.

· Öğrencilere, Yunus Emre Sözlüğünden seçilecek en az üç kelimenin yer alacağı anlamlı bir cümle ve afiş oluşturmaları istendi. Bu yarışma ile öğrencilerin, Yunus Emre’nin şiirlerindeki kelimeleri anlamlı bir şekilde kullanabilmeleri ve yaratıcılıklarını sergilemeleri hedeflendi.

· Her sınıf için sınıfın en iyi cümlesi/afişi seçildi. Seçilen en iyi cümleler/afişler ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.

· Okulumuzda birinci seçilen 6/A sınıfından öğrencimiz Doğa Vardır’ın hazırlamış olduğu afiş Çiğli ilçesinde de birinci seçilerek İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderildi.

· Anahtar kelimelerle hikaye anlatma yarışması okul proje yürütme komisyonu tarafından hazırlandı. Yarışma, öğrencilere duyuruldu. Öğrencilerimizin “kamp, macera, sürpriz, doğa, arkadaşlık” anahtar sözcükleri ile yazmış olduğu hikayeler değerlendirildi. 6/A sınıfından Esra Tilki’nin yazmış olduğu hikaye okulumuzda birinci olarak seçildi.

· Aralık ayında yapmış olduğumuz proje etkinliklerinde başarı gösteren öğrencilerimiz ödüllendirildi.

Ock

08-14 Ocak Enerji Verimliliği haftasıdır.

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KASIM AYI ETKİNLİKLERİMİZ

Bilen Oturur Etkinliği

Kasım ayı içinde tüm sınıflarda “Bilen Oturur” etkinliği düzenlendi. Bu etkinlikte, öğrencilerin okudukları kitapta tespit ettikleri kelimelerin anlamı, eş anlamlısı, zıt anlamlısı, kökeni veya cümle içinde kullanımı gibi konularda sorular soruldu. Doğru cevap veren öğrenciler sırayla oturdu. Bu etkinlikle öğrenciler, kelimelerin anlamlarını ve kullanımlarını pekiştirme fırsatı buldular.

Klasik Eser Okuma Pano Çalışması

Öğrencilere klasik eserlerimizden okuma yaptırıldı. Her öğrenci okuduğu kitapla ilgili çeşitli pano çalışmaları hazırladı. Hazırlanan afişler okul koridorlarındaki ve sınıflarımızdaki panolarda  sergilendi.

Genel Değerlendirme

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Kasım ayında yapılan çalışmalarda öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımaları ve kültür taşıyıcısı olan değerlerimizi benimsemeleri amaçlandı. Yapılan çalışmalarda öğrencilerin ilgisini çekecek ve onlara öğrenme fırsatı sunacak etkinliklere yer verildi. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, öğrencilerin projenin amaçlarını benimsediklerini ve projeden yararlandıklarını gösterdi.